Kend din huds fjender!

Din hud har mange fjender – nogle af dem kan (næsten) bekæmpes.Hudens ældning kan opdeles i to typer, indefra- og udefrakommende ældning. Indefrakommende ældning skyldes mere eller mindre uundgåelige faktorer som gener og hormoner. Udefrakommende ældning skyldes ydre faktorer, som man i et vist omfang selv kan styre, dvs. livsstil, miljø og soleksponering (fotoaldring).

I en ideel verden ...
Forskere skønner, at hvis det biologiske ur var den eneste påvirkning, ville alderen først afspejles i huden, når man var i slutningen af 50’erne. Det betyder, at de indefrakommende, uundgåelige faktorer måske kun tegner sig for en lille procentdel af alle synlige tegn på hudens ældning.

Kend din huds fjender: De ydre faktorer, der bidrager til hudens ældning.

Det er langt mere interessant at se på de faktorer, der udefra er med til at ælde huden. Forskere skønner, at ydre faktorer samlet set er ansvarlige for op mod 90 % af alle synlige tegn på hudens ældning. Miljø- og livsstilsrelaterede faktorer som forskelle i inde- og udeklima, luftforurening, hudirriterende kemiske stoffer, alkohol og tobak påvirker alt sammen hudens udseende. Ultraviolet lys tegner sig imidlertid alene for omkring 80 % af alle de skadelige påvirkninger og er derfor den mest dominerende faktor for hudens ældning. UV-forårsaget ældning kaldes også fotoaldring.

 • Solen er den største skurk. Eksponering af huden til solens UV-stråler ødelægger hudens struktur, gør den grovere og medvirker desuden til, at der dannes synlige fine linjer og rynker samt pigmentforandringer. Brug altid en dagcreme eller makeup med passende solbeskyttelse, når du er udenfor.
   
 • Et tørt klima dehydrerer huden. Det mest ekstreme eksempel er måske luften om bord på et fly. Men også almindelig aircondition og centralvarme medfører dehydrering, og vedvarende eksponering vil påvirke hudens tilstand. Invester i en befugter, hvis du tilbringer megen tid i kunstigt opvarmede eller afkølede miljøer.
   
 • Der er masser af luftforurening, støv og snavs i mange miljøer, især i tætbefolkede og industrialiserede områder. Både huden og slimhinderne (musous) i næse, lunger, øjne, læber m.m. kan blive påvirket.
   
 • Alkohol har en vanddrivende effekt og kan påvirke væskebalancen. Det kan betyde, at kroppen dehydreres, hvilket naturligvis påvirker huden. Sundhedsundersøgelser har vist, at vin har gavnlige egenskaber, når det indtages i moderate mængder.
   
 • Det er påvist, at nikotin påvirker de meget fine blodkar i huden negativt. Rygere har lavere blodgennemstrømning i huden end ikke-rygere. Cigaretrøg er en af de mest koncentrerede kilder til frie radikaler. 
   
 • Det er påvist, at en ensidig og ubalanceret kost med et lavt indhold af frugt og grøntsager bidrager til hudens generelle ældning. Den rigtige ernæring sikrer, at væsentlige behov dækkes og er derfor af afgørende betydning for at bevare huden sund. Sund, smuk hud og optimal ernæring hænger sammen.